Rudolf Firkušný’s Piano Festival unconventional in many ways this year

Od 2. do 9. listopadu rozezní již po dvanácté Dvořákovu síň Rudolfina sólový klavír v rámci Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného. Programu budou letos vévodit zejména české skladby a díla Clauda Debussyho, jichž se ujme jeden z nejlepších světových debussyovských interpretů Jean-Efflam Bavouzet. Klavírista s mimořádně napínavým životním příběhem, jehož diskografii vévodí kompletní nahrávka Debussyho klavírního díla, představí pražskému publiku mimo jiné působivou 2. knihu Études, v nichž si slavný autor a mistr zvukových obrazů pohrává s chromatickými postupy, arpeggiy, akordy, repetovanými tóny či melodickými ozdobami. Úžasnou přehlídku Debussyho děl doplní Chloe Jiyeong Mun, jež do svého recitálu zařadila působivé Images (Obrazy).

České hudbě budou věnovány dva koncerty: pocta Smetanovi v recitálu Iva Kahánka a jeho žáků a hned úvodní večer s jedním z nejuznávanějších umělců této planety, sirem Andrásem Schiffem. Jakým českým skladatelům propůjčí Schiff své interpretační mistrovství, to zůstane tajemstvím až do poslední chvíle! „Carte blanche“ pro sira Andráse Schiffa bude dalším zajímavým příspěvkem k Roku české hudby.

12. ročník festivalu bude i v dalších ohledech jedinečný. Úžasnou příležitost zažít něco mimořádného nabídne recitál ruského klavíristy Alexandra Melnikova, který do Prahy přiveze čtyři historické nástroje, mimo jiné originál romantického klavíru, který v revolučním roce 1848 postavil v Paříži jeden z nejslavnějších stavitelů klavírů své doby Ignaz Pleyel (několik jeho nástrojů vlastnil také Fryderyk Chopin). Virtuózní program provede posluchače žánrem fantazie, jak se vyvíjel v průběhu 18., 19. a 20. století. Zazní skladby J. S. Bacha, jeho syna C. Ph. E. Bacha, W. A. Mozarta, Fryderyka Chopina, Felixe Mendelssohna, Alexandra Skrjabina a Alfreda Schnittkeho. Alexander Melnikov, který žije od roku 2013 mimo Rusko, uctí tímto koncertem památku zesnulého klavíristy Pavla Kušnira, který zemřel v červenci tohoto roku v ruském vězení na následky protestní hladovky.

Skvělý zážitek slibuje rovněž recitál Ivo Kahánka a jeho žáků: Anny Gaálové a Pavola Praženici, laureátů Mezinárodní smetanovské klavírní soutěže v Plzni, a Matouše Zukala, držitele 2. ceny z Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro. Společně zahrají efektní úpravy Smetanových orchestrálních děl v úpravě pro čtyři ruce a slavnou předehru z Prodané nevěsty pro čtyři klavíry.

Čtveřici rudolfinských recitálů doplní odpolední koncert v Sále Bohuslava Martinů na pražské HAMU jihokorejské klavíristky Chloe Jiyeong Mun, vítězky Busoniho soutěže v Itálii a slavné soutěže v Ženevě, která má na svém kontě čerstvě vydané debutové album na labelu Deutsche Grammophon. Po koncertě se uskuteční beseda se sólistkou a jejím mentorem sirem Andrásem Schiffem.

Nepromeškejte příležitost prožít mimořádné chvíle s elitními reprezentanty světového klavírního umění! Těšíme se na shledanou 2.–9. listopadu v Rudolfinu.